Finante pentru manageri

In cele de mai jos, o sa expun impactul lipsei unei pregatiri financiare temeinice a multora din managerii cunoscuti de-a lungul carierei mele.

Lipsa pregatirii si a intelegerii principalilor indicatori de performanta economico-financiara, pe care ii au in vedere institutiile financiare, actionarii companiilor, managementul de top, conduce, de multe ori, la astfel de situatii:

  • Unui antreprenor, cu o afacere in expansiune, banca i-a inchis linia de credit. Acesta nu intelegea de ce, intrucat el considera ca afacerea lui merge bine, vanzarile fiind mai mari decat in anul anterior.
  • Cel mai performant vanzator din echipa a fost promovat, ca manager de vanzari. Dupa 6 luni de la numirea in functia de conducere, CEO l-a convocat intr-o sedinta, in care i-a expus nemultumirea legata de performanta financiara a departamentului condus de el. Nu intelegea de ce, intrucat volumul vanzarilor era superior target-ului.
  • Un manager de Resurse Umane era nemultumit ca, in fiecare an, i se respingeau propunerile de buget, cu toate ca strategiile de dezvoltare de personal erau bine definite, plecand de la nevoia initiala de instruire, dorinta de instruire a angajatilor si diferenta de performanta.

Este vorba de limbajul cifrelor, pe care, daca il cunosti, poti castiga, daca nu, poti pierde.

Pozitia de manager presupune intelegerea si gestionarea capitalului uman (din punct de vedere al structurii si culturii organizationale), a proceselor si procedurilor de lucru, dar si a perspectivei financiare si a profitabilitatii, in context economic, la nivel de ramura si economie. Managerul trebuie sa aiba, asadar, o perspectiva si o intelegere a companiei atat la nivel micro, cat si la nivel macro.

Exemplu: de ce sunt respinse proiectele si planurile de buget al departamentelor, in cadrul sedintelor anuale de stabilire a bugetului companiei si a strategiei, pentru noul an? 

 In mare parte, pentru ca autorii lor nu le fundamenteaza financiar si nu le sustin corespunzator – nu vorbesc limbajul cifrelor, cand prezinta planul intocmit, de ei, in board meeting.

 Din punctul meu de vedere, planul de buget trebuie privit din perspectiva KPI-urilor (indicatorii de performanta) doriti de board.

Asta inseamna sa vorbesti limbajul cifrelor, adica: cash flow, P&L (cont de profit si pierdere), capital circulant, EBIT, EBITDA, capital angajat, provizioane, amortizare, depreciere, etc.

Sa ne imaginam compania ca o un automobil:

  • Vanzarile-reprezinta motorul,
  • Logistica-sistemul de transmisie,
  • Aspectul exterior-marketingul,
  • Confortul interior- Resursele Umane
  • Departamentul financiar si controlling-Sistemele de siguranta (air-bag, ABS, ESP),
  • Departamentul R&D- computerul de bord. 

Pentru a intelege ce este important, din punct de vedere financiar si cum este condusa o companie, este util sa privim lucrurile din scaunul soferului, caci, la un moment dat, ai putea sa te afli chiar tu, managerul unui departament sau tanar antreprenor, in situatia de a lua aceste decizii.

Ce ai in fata? Sistemul de navigatie, care reprezinta strategia companiei si bordul masinii, cu instrumentele de conducere. Gandeste-te ca, in functie de ce-ti indica tabloul de bord (ceasuri, becuri), acestia reprezentand indicatorii economico-financiari, tu iei decizii, in ceea ce priveste directia in care te indrepti, traseul, viteza, atat pe termen scurt, dar si cu efecte pe termen mediu si lung.

Concluzia: finantele, pentru non-finantisti, au devenit un instrument pe care orice manager care vrea performanta nu-l mai poate evita. 

Asa ca, instruieste-te!